Wpływ czynników fizykochemicznych na działanie enzymów prezentacja




Znajomość mechanizmów jest niezmiernie ważna dla racjonalizacii farmakoterapii, uzyskanie możliwie optymalnego działania leczniczego i uniknięcie niekorzystnych oddziaływań zarówno między lekami jak i działań na inne współistniejące z zasadniczą .1 Ćwiczenie 2 Temat: Wpływ czynników fizyko-chemicznych na drobnoustroje Temperatura jako czynnik wzrostowy Temperatura jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących wzrost i procesy życiowe drobnoustrojów.. Do czynników fizykochemicznych należą: światło, powietrze, woda, temperatura*, natomiast do biologicznych - bakterie i grzyby.. Większość enzymów (najlepiej pracuje w temperaturze mieszczącej się w przedziale 30-40 o C .. Są to biokatalizatory komórkiPortal i aplikacja edukacyjna gdzie szybko znajdziesz odpowiedzi i pomoc na zadania.. Działanie aktywatorów polega na ułatwieniu powstawania układu enzym - substrat.4.1 Klasyfikacja i nomenklatura enzymów 6 4.2 Szybkość reakcji enzymatycznej 7 4.3 Sposoby określania aktywności enzymu 8 4.4 Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznej 9 4.4.1 Wpływ stężenia substratu na szybkość reakcji enzymatycznej 9 4.4.2 Wpływ stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej 11Optymalne pH działania: 6,6.. Temat: Wpływ czynników fizykochemicznych na działanie enzymów Zapoznaj się z wiadomościami zawartymi w podręczniku do biologii ( c.d..

🎓 Scharakteryzuj wpływ czynników fizycznych na działanie enzymów.

Obrane jabłka, ziemniaki, pieczarki szybko brązowieją.Wpływ leków na izoenzymy cytochromu P-450 Znaczenie kliniczne indukcji i inhibicji zmiana siły działania stosowanego induktora / inhibitora i innych stosowanych jednocześnie leków Indukcja: → osłabienie siły działania i skrócenie czasu działania w przypadku metabolitów nieaktywnych lub mniej aktywnychNa szybkość reakcji enzymatycznej wpływa także temperatura i pH.. Czynniki te nazywamy aktywatorami.. Enzymy są klasą białek, których zadaniem jest przyspieszenie reakcji biochemicznych.. Do grupy hydrolaz zaliczamy proteazy, lipazy i ureazy.. - Zadanie 3: Biologia na czasie 2.3. lekcja 3, rozdział czwarty ) 1.. W trakcie tego procesu przyłączana jest woda.. Działanie na mikroorganizmy może mieć charakter bezpośredni: wpływając na szybkość wzrostu, aktywność enzymów .Wpływ czynników fizykochemicznych na działanie enzymów A dla chętnych dodatkowo ten sam temat.. Niska temperatura hamuje działanie enzymów z powodu niskiej energii kinetycznej reaguj ących ze sob ą cz ąsteczek substratu i cz ąsteczek enzymu.Od 7 lutego 2020 obowiązuje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 24 stycznia 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy..

Enzymy: budowaEnzymy ze względu na swoje działanie dzielą się na: 1.

Budowa enzymów Enzymy składają się z: Białka globularne, zbudowane z ponad 100 reszt aminokwasowych.. Istotne znaczenie toksykologiczne mają zmiany chemiczne składników żywności.. Wpływ temperatury na działanie enzymów ( przeanalizuj wykres)Temat: Wpływ czynników fizykochemicznych na działanie enzymów Zapoznaj się z wiadomościami zawartymi w podręczniku do biologii ( c.d.. Jest ona obecna w roślinach, gdzie pełni rolę nośnika energii1.. W małych dawkach działa ona stymulując, powodując wzmożone wydzielanie adrenaliny objawy to: zanik bólu i głodu, przyspieszone bicie serca, rozszerzone źrenice DALEJWpływ aktywatorów i inhibitorów .. Wpływ temperatury na działanie enzymów ( przeanalizuj wykres)Kartkówka 6 - Enzymy - wykazanie aktywności enzymów w materiale biologicznym, wpływ wybranych czynników fizykochemicznych na aktywność enzymów.. 2010 Sep 21.. 17% zmniejszenie aktywności enzymów degradujących1 WPŁYW CZYNNIKÓW FIZYCZNYCH I CHEMICZNYCH ORAZ WARUNKÓW PRZECHOWYWANIA NA WZROST BAKTERII PROBIOTYCZNYCH LACTOBACILLUS CASEI Probiotyki Probiotyki to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ, zapewniając właściwą równowagę mikroflory zasiedlającej organizm.Enzymy - budowa; Enzymy - działanie; Enzymy - klasyfikacja; Enzymy usytuowane są w różnych miejscach, na przykład w dwunastnicy i jelicie cienkim, gdzie znajdują się trypsyna czy amylaza, w soku żołądkowym znaleźć można pepsynę, w ślinie ulokowana została ptialina..

Istnieje ogromna róŜnorodność czynników powodujących te wady.

Wiąże się to ze wzrostem energii kinetycznej reagujących cząstek i większą częstotliwością ich zderzeń.Wpływ na ilość: regulacja syntezy enzymów (indukcja lub represja genu kodującego białko enzymu) i degradacji (półokres rozpadu białka t ½) Wpływ na rozmieszczenie przestrzenne: kompartmentacja Wpływ na aktywność katalityczną: przez sprzężenie zwrotne (hamowanie) przez efektory allosteryczne (enzymy allosteryczne - regulatorowe)The czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną są tymi czynnikami lub warunkami, które mogą modyfikować funkcjonowanie enzymów..

Bardzo duży wpływ na działanie amylazy śliny wywierają elektrolity (Cl-, Br-).

Hydrolazy - powodują rozkład złożonych substancji na prostsze.. Wpływ temperatury na aktywność enzymów Niska temperatura hamuje działanie enzymów z powodu niskiej energii kinetycznej reagujących cząsteczek.. Dużo większa różnorodność obserwowana jest pod względem optymalnego pH, np. dla pepsyny wynosi ono 1, a dla arginazy 10.Wpływ pH na aktywność enzymów wiąże się z faktem, że enzymy jako białka posiadają wiele aminokwasów ulegających jonizacji, a aminokwasy centrum aktywnego często mogą pełnić swoją rolę tylko w określonym stanie jonizacji.. Rozporządzenie to zmienia w zasadzie tylko jeden element pierwotnego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2012 .Psucie zachodzi pod wpływem czynników fizykochemicznych lub biologicznych.. Większość enzymów wymaga do uzyskania pełnej aktywności różnych czynników chemicznych przyspieszających, a nawet umożliwiających ich działanie.. PODSTAWY TEORETYCZNE Skrobia jest polisacharydem zbudowanym z cząsteczek D-glukozy, które są połączone wiązaniami -glikozydowymi.. Desmolazy - powodują przerwanie łańcuchów węglowych.. Szybkość reakcji enzymatycznych wzrasta wraz z podwyższeniem temperatury.. Wpływ temperatury na aktywno ść enzymów Reakcja enzymatyczna zachodzi wtedy, gdy reaguj ące cz ąsteczki zderz ą si ę ze sob ą z odpowiedni ą energi ą kinetyczn ą.. Są to czynniki: - fizyczne (promieniowanie jonizujące, temperatura, niedotlenienie itp.), - niedobory czynników odŜywczych w przebiegu ciąŜy,.



Komentarze

Brak komentarzy.


Regulamin | Kontakt